
Zorg aanvragen via het zorgloket
Begeleid wonen kun je aanvragen via het zorgloket van de gemeente waarin je woonachtig bent. Het zorgloket wordt ook wel het Wmo-zorgloket genoemd, de benaming kan per gemeente verschillen. Ook de aanvraagprocedure kan per gemeente anders zijn. Vaak is er zowel een telefonische mogelijkheid en een mogelijkheid via de website van de gemeente.
Tijdens de aanvraag zal er gevraagd worden naar de reden van aanvraag en de hulpvragen die je hebt. Aan de hand van jouw antwoorden wordt er bepaald of er spoed is bij jouw aanvraag.

Stap 1. Samen begeleid wonen aanvragen
Hierboven beschreven wij hoe het aanvraagproces loopt. Graag zouden wij een aantal tips willen geven voordat je contact opneemt met jouw gemeente. Het beschrijven van de reden van de aanvraag en jouw hulpvragen kan namelijk best lastig zijn. Wij raden dan ook aan om de aanvraag niet alleen te starten, maar hier hulp voor te vragen.
Je zou er voor kunnen kiezen om met hulp van een ambulant begeleider jouw hulpvragen in kaart te brengen en te overleggen over hoe je deze vragen aan de gemeente wil stellen. Door de vragen van te voren op papier te zetten weet je dat je niets vergeet tijdens de aanvraag. Wanneer je deze steun wil krijgen, is het van belang om eerst contact op te nemen met een passende zorgaanbieder. De zorgaanbieder zal je dan tijdens de aanvraagprocedure begeleiden.

Stap 2. Wat gebeurt er nadat ik het Wmo-zorgloket gebeld heb?
Nadat het aanvraagproces in gang is gezet, zal de gemeente een afspraak voor een gesprek met jou maken. Tijdens dit gesprek is er de mogelijkheid om iemand mee te nemen. Je zou dus bijvoorbeeld de begeleider die je heeft geholpen met de aanvraag mee kunnen nemen. Tijdens het gesprek zullen de hulpvragen die je bij de aanvraag hebt vermeldt besproken worden. Aan de hand daarvan wordt uiteindelijk bepaald hoeveel hulp je nodig hebt en in welke vorm.

Stap 3. Ik heb een indicatie voor begeleid wonen, en nu?
De gemeente heeft een indicatie afgegeven voor begeleid wonen. Dit is gedaan nadat de bovenstaande stappen zijn doorlopen. Tijdens het eerste gesprek met de begeleider wordt er besproken wanneer je hulp nodig hebt en hoe vaak.