Paranoïde persoonlijkheidsstoornis

Een paranoïde persoonlijkheidsstoornis zorgt voor een continu gevoel van achterdocht. Dit levert veel stress op en zorgt ervoor dat ze het idee hebben dat niemand te vertrouwen is. Door deze achterdocht deelt iemand het liefst zo min mogelijk over zichzelf, bang dat het tegen hen gebruikt wordt. Mochten ze toch iets delen en wordt hiermee niet zorgvuldig omgegaan dan zal het vergeven van de persoon erg lang duren.

Gevolg van de gedachte dat iemand niet te vertrouwen is, is dat men uit het niets heel boos kan zijn of juist verdrietig. Dit komt doordat men denkt dat ze door een ander belachelijk gemaakt worden of bedrogen terwijl dit meestal niet zo is. Dit zorgt voor verwarring bij de omgeving. Deze veroorzaakte verwarring zorgt voor nog meer stress, hierdoor is een paranoïde persoon graag op zichzelf.

Psychotherapie wordt vaak gebruikt om de klachten die veroorzaakt worden door het gebrek aan vertrouwen in anderen te verminderen. Door meer vertrouwen in anderen te creëren zullen stress en angst afnemen.