Begeleid wonen voor ouderen

Voor ouderen die gedeeltelijk of helemaal niet meer thuis kunnen wonen, zijn er verschillende vormen van begeleiding. Dit kan persoonlijke of lichamelijke zorg betreffen.

Jij of iemand in je omgeving kan om bepaalde reden(en) niet meer alleen thuis blijven wonen. In dit geval biedt beschermd wonen vaak een goede oplossing. Beschermd wonen betekent dat je binnen een instelling komt te wonen waar 24/7 toezicht is en elk moment de benodigde begeleiding kan worden geboden.

Woonvormen voor ouderen

Begeleid wonen voor ouderen wordt in verschillende vormen aangeboden. In veel gevallen heeft het bij ouderen te maken met beginnende Alzheimer of beginnende dementie.

Beschermd wonen voor ouderen wordt in de volksmond vaak een verzorgingstehuis genoemd. Dit klopt ook, alleen is de zorgindicatie die ouderen vaak krijgen een zorgindicatie beschermd wonen.

Diverse soorten begeleid wonen afgestemd op jou

Aanleunwoning; Een aanleunwoning staat vlakbij/is onderdeel van een zorginstelling. Wanneer je in een aanleunwoning woont, kun je gebruik maken van de diensten van de zorginstelling.

Gemeenschappelijk wonen voor ouderen; Een bijzondere vorm van wonen waarbij ouderen samen wonen terwijl ze geen gezin vormen. De ouderen hebben hun eigen woonruimte en delen de voorzieningen met anderen.

Kangoeroewoning; In een kangoeroewoning leven ouderen samen met hun familie. Vaak zijn de woningen gesplitst en hebben ze een inpandige verbinding met elkaar. Op deze manier wordt de nodige privacy gecreëerd, maar is hulp nabij.

Mantelzorgwoning; Een mantelzorgwoning is een (tijdelijke) woning vlakbij de woning van de mantelzorger, bijvoorbeeld in de achtertuin. Op deze manier wonen de ouderen zelfstandig, maar is de mantelzorger vlakbij. Dit zorgt voor snellere hulp en minder last bij de mantelzorger aangezien er geen reistijd is.

Serviceflat; Een serviceflat is een appartementencomplex voor ouderen. Deze appartementen beschikken vaak over alarmknoppen, een onderhoudsdienst en bijvoorbeeld een maaltijdservice en gemeenschappelijke ontmoetingsruimte. Veelal service op afroep dus en mogelijkheid tot sociale contacten met medebewoners.

Thuishuis; In een Thuishuis leven alleenstaande ouderen in een kleine groep samen. Deze huishoudens worden ondersteund door vrijwilligers.

Woonzorgcomplex; Dit is een intensievere vorm qua zorg van een serviceflat. Waar bij een serviceflat er hulp op afroep is, zal bij een woon-zorgcomplex de zorg systematisch ingepland zijn.

Contact met de WMO-afdeling van je gemeente

Wanneer jij de juiste vorm van ondersteunend wonen hebt gevonden, kun je zelf of samen met de zorgorganisatie contact opnemen met de WMO-afdeling van de gemeente waarin je woonachtig bent. Zij zullen een afspraak met je maken en verder informeren over de mogelijkheden van begeleid wonen, beschermd wonen of ondersteunend wonen.