Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Afhankelijk zijn van anderen, het liefst niet alleen zijn en verlatingsangst. Dit is een korte opsomming van de meest voorkomende klachten bij een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Angst regeert bij deze mensen en stress neemt het dikwijls over van het rationeel denken.

“Het kan zijn dat hij mij in de steek laat als ik niet genoeg mijn best doe.”, “Misschien vindt hij mij niet meer aardig en wil hij geen vrienden meer zijn.” of “Wat moet ik zonder haar? Ik kan het niet allemaal alleen hoor.”. Dit zijn zomaar wat gedachten/uitspraken van iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Zoals uit bovenstaande uitspraken geconcludeerd kan worden, is er sprake van weinig zelfvertrouwen en onzekerheid. Zeker in relatie met anderen kan dit tot grote psychische problemen leiden. Ook op het gebied van beslissingen maken bestaat deze onzekerheid. Het blijven “malen” over deze beslissingen leidt vaak tot nog meer stress.

Doordat de gevolgen van deze stoornissen zich vaak uiten in angst, onzekerheid en neerslachtigheid zijn er sterke overeenkomsten met andere psychische aandoeningen. Het is dan ook erg belangrijk om samen met een professional voldoende onderzoek te doen om tot een volledig kloppende diagnose te komen.