Dyscalculie

Dyscalculie is een leerstoornis die niet wordt veroorzaakt door een gebrek aan onderwijs, maar voortkomt uit de manier waarop het brein cijfers en rekenkundige concepten verwerkt. Mensen met dyscalculie ervaren grote moeite met rekenen en getalbegrip. Het komt even vaak voor als dyslexie.

Zelfs eenvoudige rekensommen kunnen voor hen een uitdaging zijn. Ze hebben vaak moeite met het herkennen en begrijpen van getallen, het omzetten van geschreven naar gesproken getallen (en omgekeerd) en het onderscheiden van links en rechts.

Hierdoor kunnen dagelijkse handelingen zoals klokkijken, omgaan met geld of kaartlezen lastig zijn.

Dyslexie

Bij dyslexie spreek je van een extreme achterstand op het gebied van lezen en schrijven ten opzichte van leeftijdsgenoten. Dyslexie kan optreden bij de ontwikkeling, bij een hersenbeschadiging en kan zelfs aangeboren zijn. Er blijft altijd wel een achterstand bestaan ondanks dat men extra hulp krijgt.

Voor het vaststellen van een diagnose dyslexie moet men eerst kijken of de problematiek geen andere reden heeft zoals een andere stoornis of fixatiedisparatie wat een oogafwijking is.