ADHD

Wanneer je ADHD hebt werkt het filter dat je in je hersenen hebt minder goed. Er komt teveel informatie tegelijk binnen waardoor het soms lastig kan worden om je te focussen op wat belangrijk is. Hierdoor kan je moeite ervaren met jouw concentratie, planning en het krijgen en behouden van het overzicht. Je kan hierdoor vastlopen op school, op je werk of in je privéleven. Vaak word je door je omgeving als chaotisch gezien.

Soorten ADHD

Er zijn drie soorten ADHD te onderscheiden.

ADHD-I (Inattentive)

Deze diagnose stond vroeger bekend als ADD. Mensen met deze diagnose kunnen vaak dromerig overkomen. De klachten houden vooral verband met concentratieproblemen en moeite hebben met de aandacht erbij houden. Mensen met ADHD-I zijn vaak erg creatief en goed in probleemoplossing. In tegenstelling tot andere ADHD soorten is er bij deze vorm vaak minder last van hyperactiviteit en impulsiviteit.

ADHD-H (Hyperactive/Impulsive)

Deze vorm van ADHD kenmerkt zich door het energieniveau van een persoon. Zij bewegen veel en kunnen moeilijk stilzitten. Ook is er vaak veel last van impulsiviteit zoals dingen doen en zeggen zonder erover na te denken.

ADHD-C (Combined)

Zoals de naam al aangeeft is deze vorm een combinatie van bovenstaande ADHD-vormen. Iemand met deze diagnose is hyperactief en impulsief en heeft ook moeite met concentratie. Deze vorm komt het meeste voor.

ADHD herkennen

Als je ADHD hebt dan kan het veel moeite kosten om je aandacht ergens bij te houden. Dit maakt het soms lastig om hoofd- en bijzaken te onderscheiden. Ook kan het soms zijn dat je taken of afspraken helemaal vergeet.

Diagnose van deze ontwikkelingsstoornis bij volwassenen wordt gesteld door middel van de DIVA-methode. Dit is een interview dat door een zorgverlener wordt afgenomen. De belangrijkste vereisten voor een diagnose zijn dat de eerste ADHD-symptomen in de kindertijd al aanwezig waren.