Woonvormen

Begeleid wonen

Begeleid wonen is bedoeld voor mensen die niet zelfstandig kunnen wonen en voor korte of langere termijn begeleiding nodig hebben tijdens het wonen. Begeleid wonen wordt in vele vormen en voor vele doelgroepen aangeboden, van jong tot oud.

Een lichte vorm van begeleiding tijdens het wonen is vaak in de vorm van praktische ondersteuning op bijvoorbeeld het gebied van financiën, schoonmaak, meegaan naar belangrijke afspraken etc. Dit wordt ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd of ambulante begeleiding. Dit biedt voor mensen met een hulpvraag vaak een goede oplossing om toch deels thuis te kunnen blijven wonen.

Kamertraining

Voor jongvolwassenen (16 jaar, 17 jaar of 18 jaar) wordt er vaak gesproken over kamertraining. Kamer-training houdt in dat je samen met andere jongvolwassenen in één huis woont en zorg draagt voor een gezamenlijk huishouden. Zo ga je bijvoorbeeld schoonmaken, koken, leer je een administratie bij te houden en wordt aandacht besteed aan je persoonlijke ontwikkeling.

Daarnaast zul je regelmatig gesprekken voeren met je persoonlijk begeleider. Het doel van kamer training is om uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk te kunnen gaan wonen.

Volwassenen

Wanneer het belangrijk is dat je constante begeleiding en/of toezicht nodig hebt, wordt er vaak gekozen voor beschermd wonen. Beschermd wonen betekent dat je binnen een instelling woont en er vaak meerdere begeleiders aanwezig zijn om je op elk moment te kunnen ondersteunen. Beschermd wonen wordt voor alle leeftijdsgroepen aangeboden van jong tot oud.

Voor mensen die meer begeleiding nodig hebben, zijn er ook tal van mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld intern gaan wonen bij een begeleid wonen organisatie waarin je een eigen appartement of een studio hebt. Er wonen dan meerdere mensen op één locatie waardoor er 24 uur per dag begeleiding aanwezig kan zijn om ondersteuning te bieden wanneer dat nodig is. Ook hierin zijn verschillende gradaties van begeleiding.