Autismespectrumstoornis (ASS)

De term autismespectrumstoornis, ofwel ASS wordt tegenwoordig gebruikt omdat het een geaccepteerd feit is dat autisme geen verschillende afgebakende soorten kent. Je kunt namelijk veel kenmerken van de ene stoornis hebben, maar ook iets van de andere. Voorbeelden van eerdere soorten autisme zijn onder andere klassiek autisme, Asperger en PDD-NOS.

Bij de diagnose autismespectrumstoornis wordt de informatie in je hersenen anders verwerkt dan bij de meeste mensen. Dit kan voor problemen zorgen met bijvoorbeeld communicatie omdat je moeite kan hebben met anderen te begrijpen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je uitdrukkingen letterlijk neemt, waardoor je niet meteen snapt wat iemand bedoelt. Ook kan het moeilijk zijn om gezichtsuitdrukkingen van anderen te lezen om te zien hoe iemand zich voelt.

Ook kan het gedrag van iemand met ASS anders zijn. Zo is er veel herhaling in gedrag en ook hyperfocus komt vaak voor. Onverwachte veranderingen worden over het algemeen als stressvol ervaren voor iemand met ASS.

Bij autisme zijn er vaak veel raakvlakken met andere ‘stoornissen’ zoals ADHD en angststoornissen. Ook kan de maatschappij weerslag op je hebben en kan je in een burn-out terecht komen.