Wat is begeleid wonen?

Wat is begeleid wonen?

Zelfstandig wonen met begeleiding, voor veel mensen biedt het een uitkomst om op deze manier langer in de eigen woning te kunnen blijven wonen. Deze vorm van woonbegeleiding geeft recht op hulp aan huis. Denk hierbij aan medische hulp, hulp in de huishouding, hulp bij de administratie of iemand die gewoon af en toe een praatje komt houden en je gezelschap houdt.

Om in aanmerking te komen voor zelfstandig wonen met begeleiding heb je een indicatie nodig van een arts of GGZ-instelling. Mensen die voor een indicatie in aanmerking komen hebben vaak lichte lichamelijke beperkingen (door ziekte of ouderdom) of psychische problematiek. Deze problematiek is echter niet ernstig genoeg om opgenomen te worden in een zorginstelling, de optie om thuis te blijven wonen met woonbegeleiding is dan veel aantrekkelijker.

Het doel van begeleid zelfstandig wonen is om mensen uiteindelijk weer helemaal zonder begeleiding te laten wonen. Mocht dit echter door blijvende problematiek niet lukken, dan is het mogelijk om de woonbegeleiding voor langere tijd te houden. Woonbegeleiding is maatwerk en zal altijd in overleg met de cliënt worden op- of afgeschaald.