Narcistische persoonlijkheidsstoornis

Grootheidswaanzin en een gevoel van minderwaardigheid zijn sterke kenmerken van een narcistische persoonlijkheidsstoornis. De grootheidswaanzin is van buiten te zien terwijl de persoon zich van binnen helemaal niet zo zeker voelt. Mensen doen zich beter voor dan dat ze zijn om zo een gevoel van eigenwaarde te krijgen. Voor de omgeving die deze persoon niet kent, is het vaak moeilijk om dit narcistische gedrag te herkennen. Narcisten zijn erg goed in de schijn ophouden dat ze daadwerkelijk zo goed zijn als ze zich voordoen. Mensen die dichtbij staan weten echter wel beter.

Het is belangrijk om te weten dat narcisten zich niet opzettelijk zo voordoen. Ze zijn er daadwerkelijk van overtuigd dat ze geweldig zijn en laten dit ook graag blijken. Aandacht en macht is het ultieme doel van hun gedrag. In combinatie met weinig inlevingsvermogen en schuldgevoel zorgt dit gedrag er vaak voor dat er misbruik van anderen wordt gemaakt. Narcisten proberen door anderen te paaien hun zin te krijgen.

Al het bovengenoemde gedrag komt uiteindelijk voort uit een gevoel van minderwaardigheid. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis zijn bang voor afwijzing, angstig dat ze iets verkeerd doen en eenzaamheid en depressieve klachten liggen hierdoor op de loer.