Begeleid wonen jeugd

Begeleid wonen voor jeugdigen

Er zijn in Nederland veel begeleid wonen organisaties die jongeren helpen om weer op eigen benen te kunnen staan. Afhankelijk van de zorgvragen wordt er gekeken naar de juiste woonvorm die past bij de jongere. Vaak wordt er gekozen voor de woonvorm “Kamertraining”. Lees hieronder meer over deze woonvorm.

Kamertraining

Kamertraining is bedoeld voor jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. Bij kamer training heb je een eigen kamer en woon je in een huis dat je samen met andere jongvolwassenen deelt. Je leert hier om uiteindelijk zelfstandig te gaan wonen.

Bij begeleid wonen heb je een eigen kamer met een eigen badkamer, woonkamer en een eigen keuken. Wel verschilt dit per organisatie. Daarom is het goed om op voorhand te informeren naar de mogelijkheden van begeleid wonen en hoe deze wordt aangeboden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Eigen bijdrage

Als je jongvolwassen bent, heb je vaak nog geen ervaring met alles wat komt kijken bij begeleid wonen. Dit is logisch. De kosten voor een kamer of begeleid wonen verschillen per organisatie. In sommige gevallen betaal je zelf huur voor de kamer en in sommige gevallen alleen een eigen bijdrage.

Wanneer je een jongvolwassene bent en meer begeleiding nodig hebt, biedt begeleid wonen vaak een goede uitkomst. Om jongvolwassenen die begeleid willen gaan wonen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, zijn er diverse zorgorganisaties die jongvolwassenen op weg willen helpen.

Jeugdzorg bij de gemeente

Omdat elke situatie uniek is, adviseren wij jou om eerst contact op te nemen met de WMO-afdeling van de gemeente. Vaak hebben zij ook een speciaal loket voor jongeren/jongvolwassenen. Dit wordt bij de gemeente ook wel jeugdzorg genoemd.

Ook kun je eerst contact zoeken met een jeugdzorg-organisatie die je op voorhand meer informatie kan geven en samen met jou de weg naar de gemeente kan bewandelen.

WMO