Begeleid wonen volwassenen

Begeleid wonen voor volwassenen

Als (jong)volwassene wil je graag op jezelf gaan wonen. Hoe moet dit en wat komt hier allemaal bij kijken? Het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend dat dit makkelijk gaat. Voor jong(volwassenen) is om deze reden begeleid wonen een goede oplossing. Op deze manier wordt er met de nodige hulp de juiste vaardigheden aangeleerd om uiteindelijk op jezelf te gaan wonen.

Begeleid wonen kan in verschillende vormen, de meest passende vorm is afhankelijk van de hulpvragen die er liggen en de huidige woonsituatie. Zo kan iemand een paar uur per week begeleiding thuis krijgen in combinatie met hulp op afroep in noodgevallen. Een andere vorm is een woongroep waarbij je samen met anderen een gedeelde huishouding vormt. In een woongroep is intensievere begeleiding gebruikelijker dan wanneer iemand in een eigen woning woont.

Ondersteunend wonen

Ondersteunend wonen is een vorm van ambulante begeleiding. Per organisatie kan het aanbod van dit type begeleiding verschillen, informeer dus goed naar het aanbod en bekijk welke vorm van begeleid wonen het beste bij jouw situatie past.

Schaam je hier niet voor, er zijn veel mensen die tegen dezelfde dingen aanlopen en graag ondersteunend willen wonen om zo goed mogelijk te kunnen blijven functioneren in onze samenleving.

Zorgorganisatie zoeken

Om de juiste zorgorganisatie te vinden om ondersteunend te gaan wonen, is het belangrijk om eerst in kaart te brengen waar je precies begeleiding nodig hebt. Kun je nog dingen zelfstandig of heb je constante ondersteuning nodig?

Als je jouw hulpvraag voor ondersteunend wonen helder hebt, kun je gericht op zoek naar een zorgorganisatie die gespecialiseerd is in de vorm van ondersteunend wonen die jij nodig hebt.