WMO

Wat is WMO?

Met ingang van 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor onder andere begeleid wonen. Deze zorgplicht is geregeld in de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Elke gemeente heeft een WMO-afdeling. Deze afdeling zet zich in om de WMO zo goed mogelijk uit te voeren. Ze zijn het aankloppunt op het gebied van allerlei verschillende soorten zorg. Als inwoner van de gemeente ga je naar deze afdeling met jouw hulpvraag. De afdeling is meestal telefonisch of via internet bereikbaar, dit is verschillend per gemeente.

WMO gesprek aanvragen

Voordat je contact gaat zoeken met de WMO-afdeling van de gemeente waarin jij woonachtig bent, is het belangrijk dit goed voor te bereiden. Hoe beter jij je vraag kunt toelichten, hoe beter de gemeente jou verder kan helpen.

Omdat het aanvragen van een WMO-gesprek best spannend en misschien ook wel ingewikkeld kan zijn, kun je ook eerst contact zoeken met een zorgorganisatie. Een zorgorganisatie kan het WMO-gesprek samen met jou voorbereiden en zorgen dat je op voorhand alle benodigde informatie hebt zodat je weet wat je tijdens een WMO-gesprek te wachten staat.

Gesprek met een wijkcoach

De WMO-afdeling zal een afspraak inplannen met een wijkcoach. Een wijkcoach is iemand vanuit de gemeente die samen met jou zal kijken naar de mogelijkheden voor de zorg die je nodig hebt. In veel gevallen komt een wijkcoach bij jou thuis langs en in sommige gevallen wordt je op het stadskantoor uitgenodigd.

De wijkcoach zal tijdens het gesprek notities maken waar uiteindelijk een verslag van gemaakt zal worden. Het verslag van de wijkcoach wordt tevens gebruikt om zorgorganisaties van de benodigde informatie te voorzien. Natuurlijk wordt dit allemaal in goed overleg gedaan.