Veelgestelde vragen
Heb je een vraag over begeleid wonen? Is je vraag niet beantwoord op een van de pagina’s?
Dan staat het antwoord op jou vraag waarschijnlijk wel hieronder.
Wat is begeleid wonen is een veelgestelde vraag. Begeleid wonen is bedoeld voor mensen die niet direct zelfstandig kunnen wonen en voor korte of langere periode behoefte hebben aan persoonlijke ondersteuning. Begeleid wonen is een breed begrip en wordt in vele vormen en voor verschillende doelgroepen aangeboden, van jong tot oud.
Veelvoorkomend als vorm van begeleid wonen is in de vorm ambulante begeleiding. Ook wel begeleid zelfstandig wonen genoemd. Ambulante begeleiding houdt in dat jij gewoon in je eigen woning kunt blijven wonen en daar begeleiding krijgt. De hoeveelheid begeleiding die je krijgt is afhankelijk van de hulpvragen die je hebt en kan oplopen tot maximaal 10 uur per week.
Begeleid zelfstandig wonen wordt in meerdere vormen aangeboden. Met of zonder eigen woning. Ook voor alle leeftijden.
Wanneer je begeleid woont en geen zinvolle dag-invulling hebt, kun je op zoek naar een dagbesteding. Het aanbod hierin is divers en van jong tot oud.
Een indicatie voor begeleid wonen kan via de gemeente worden aangevraagd. Vaak kiezen mensen ervoor om dit samen met een begeleid wonen instantie te doen omdat een aanvraag best ingewikkeld kan zijn. Bij het gesprek mogen ouders, verzorgers of andere bekenden aanwezig zijn.
Voor alle vormen van begeleid wonen, dien je contact op te nemen met het zorgloket van de gemeente waarin je woont. De gemeente zal met jou in gesprek gaan om in kaart te brengen welke vorm van begeleid wonen het meest passend is voor jou. Wij geven altijd het advies een instantie in te schakelen om je te helpen bij de aanvraag van begeleid wonen. Zij kunnen een aanvraag versneld in gang zetten zodat je zo snel mogelijk geholpen wordt.
Zoek een zorgorganisatie bij jou in de buurt, die gespecialiseerd is in de zorgvraag die je hebt en je goed verder kan helpen.
Heb je een zorgorganisatie gevonden die bij je past? Neem dan contact op met de WMO-afdeling van jouw gemeente voor het aanvragen van een begeleid-wonen-indicatie.
Hoelang een aanvraag voor een indicatie voor begeleid wonen duurt, is helaas moeilijk te zeggen. Met een crisis situatie kan een indicatie soms versneld worden afgegeven door de gemeente. De gemiddelde wachttijd voor het aanvragen van begeleid wonen kan oplopen tot wel 6 maanden. In tussentijd kan vaak ambulante begeleiding een oplossing bieden.
Ambulante begeleiding betekend dat je een eigen woning hebt en daar begeleiding ontvangt. Deze begeleiding kan individueel of voor een gezin zijn.
Zoek je meer informatie over ambulante begeleiding? Die is te vinden op ambulante-begeleiding.nl
Beschermd wonen betekent dat je binnen een zorginstelling woont en dat er te allen tijde toezicht is (24 uur per dag). De werkwijzen verschillen wel per organisatie. Op beschermd-wonen.nl is meer informatie te vinden
Jeugdzorg is bedoeld voor jongeren van 16 jaar, 17 jaar of 18 jaar. Jeugdzorg wordt over het algemeen ingezet voor het hele gezin. De ondersteuning kan breed worden ingezet.