FAQ

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen met betrekking tot begeleid wonen en de antwoorden hierop. Neem contact op met het Wmo-loket van jouw gemeente wanneer je nog meer vragen hebt of vraag jouw hulpverlener om antwoorden.

Wat is begeleid wonen?

Begeleid wonen is een vorm van zorg aan huis. Je kunt hulp krijgen bij de administratie, medische zorg en bijvoorbeeld het schoonhouden van jouw huis.

Hoe vraag ik begeleid wonen aan?

De aanvraag voor begeleid wonen dien je in bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Dit doe je door contact op te nemen met de Wmo-afdeling. Zij helpen je verder naar passende hulp.

Wat zijn de kosten van begeleid wonen?

De kosten voor alle zaken die onder de Wmo vallen, zijn maximaal €19 per maand.

Welke vormen van begeleid wonen zijn er?

Je kunt bij begeleid wonen zelfstandig blijven wonen in jouw eigen woning. Bij beschermd wonen kom je ergens anders te wonen, bijvoorbeeld in een verpleegtehuis. Bij kamertraining krijg je een eigen kamer in een woongroep, je woont dan dus samen met anderen.

Wat is kamertraining?

Kamertraining is een training die mensen de basisbeginselen leert van zelfstandig wonen op een kamer. Naast huishoudelijke taken, leert men omgaan met geld en je tijd goed in te delen. 
Dit gebeurt in een groepsvorm, waarbij je je eigen kamer hebt.  
De training is bedoeld voor jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. 

Wat is beschermd wonen?

Beschermd wonen is een woonvorm voor volwassenen van 18 jaar en ouder die door psychische of psychosociale problemen 24 uur per dag ondersteuning nodig hebben, al dan niet constant aanwezig. Vaak wordt er voor deze mensen gekeken naar een zinvolle dagbesteding.  

Wat is het zorgloket?

Het zorgloket is de plek binnen een gemeente waar de inwoners terecht kunnen met vragen over maatschappelijke ondersteuning. Je kan hier informatie krijgen, een indicatie aanvragen of afspraken maken over de zorg. 

Wat is begeleid wonen voor volwassenen?

Begeleid wonen voor volwassenen is een vorm van begeleid wonen specifiek voor die doelgroep. Zo hebben ook jongeren en ouderen een eigen vorm.